Με ποιές ασθένειες συνδέεται η στοματική υγιεινή;

Τα σοβαρότερα προβλήματα στοματικής υγείας δεν είναι άλλα από την τερηδόνα και την περιοδοντική νόσο.

Οι ασθένειες αυτές προκαλούν απώλεια δοντιών, με σημαντικότερες συνέπειες τις γέφυρες, τις μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες, τον πόνο, την απώλεια ωρών εργασίας και γενικά επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ατόμων.

Αναφορές των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζουν το πόσο σημαντική είναι στοματική υγεία ώστε να επιτυγχάνεται συνολικά η καλή υγεία στον άνθρωπο.

Μεταξύ των 800 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις χώρες του οικονομικού εμπορίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ευρώπη, χάνονται πάνω από ένα εκατομμύριο «προσαρμοσμένα χρόνια ζωής» λόγω ανικανότητας για εργασία από προβλήματα στοματικής υγείας.

Αντίστοιχη απώλεια προκαλείται από το άσθμα και τον διαβήτη, χωρίς να συνυπολογίζονται ο στοματικός καρκίνος και οι στοματοπροσωπικοί τραυματισμοί που θα αύξαναν ακόμα περισσότερο τις απώλειες αυτές. Ορισμένες βασικές επιπτώσεις από την κακή στοματική υγεία στον οργανισμό είναι οι εξής:

  • Η κακοσμία του στόματος, η οποία αποδίδεται στην αποσύνθεση των υπολειμμάτων τροφών που μένουν στα δόντια και στο στόμα.Η κακή αναπνοή μπορεί να οφείλεται και στη γλώσσα, καθώς υπολείμματα μικροβίων μένουν στις βαθιές αυλακώσεις της.
  • Η κακή στοματική υγεία σχετίζεται ακόμη και με παθήσεις, όπως η πνευμονία. Σε άτομα με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό (αμυντικό) σύστημα, η παρουσία μικροβίων στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη.
  • Αλλη μελέτη έχει συσχετίσει την κακή στοματική υγεία με άνοια. Μελετήθηκαν σχεδόν 5.500 άνθρωποι που φιλοξενούνταν σε οίκους ευγηρίας των ΗΠΑ και προέκυψε πως όσοι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους καθημερινά έχουν έως και 65% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σε σύγκριση με όσους τα βουρτσίζουν τρεις φορές την ημέρα.
  • Η κακή στοματική υγεία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση και διαβήτη, κυρίως λόγω της ύπαρξης φλεγμονής. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε διαβητικούς που είχαν παράλληλα περιοδοντίτιδα, είχαν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου όταν σταθεροποιούσαν τη νόσο των δοντιών τους.


Πηγή www.life2day.gr

Τα σοβαρότερα προβλήματα στοματικής υγείας δεν είναι άλλα από την τερηδόνα και την περιοδοντική νόσο.

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2014/11/me-poies-astheneies-schetizetai-i-stomatiki-ugieini/

Οι ασθένειες αυτές προκαλούν απώλεια δοντιών, με σημαντικότερες συνέπειες τις γέφυρες, τις μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες, τον πόνο, την απώλεια ωρών εργασίας και γενικά επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ατόμων. Αναφορές των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζουν το πόσο σημαντική είναι στοματική υγεία ώστε να επιτυγχάνετε συνολικά η καλή υγεία στον άνθρωπο. Μεταξύ των 800 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις χώρες του οικονομικού εμπορίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ευρώπη, χάνονται πάνω από ένα εκατομμύριο «προσαρμοσμένα χρόνια ζωής» λόγω ανικανότητας για εργασία από προβλήματα στοματικής υγείας. Αντίστοιχη απώλεια προκαλείται από το άσθμα και τον διαβήτη, χωρίς να συνυπολογίζονται ο στοματικός καρκίνος και οι στοματοπροσωπικοί τραυματισμοί που θα αύξαναν ακόμα περισσότερο τις απώλειες αυτές. Ορισμένες βασικές επιπτώσεις από την κακή στοματική υγεία στον οργανισμό είναι οι εξής:

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2014/11/me-poies-astheneies-schetizetai-i-stomatiki-ugieini/Οι ασθένειες αυτές προκαλούν απώλεια δοντιών, με σημαντικότερες συνέπειες τις γέφυρες, τις μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες, τον πόνο, την απώλεια ωρών εργασίας και γενικά επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ατόμων. Αναφορές των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζουν το πόσο σημαντική είναι στοματική υγεία ώστε να επιτυγχάνετε συνολικά η καλή υγεία στον άνθρωπο. Μεταξύ των 800 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις χώρες του οικονομικού εμπορίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ευρώπη, χάνονται πάνω από ένα εκατομμύριο «προσαρμοσμένα χρόνια ζωής» λόγω ανικανότητας για εργασία από προβλήματα στοματικής υγείας. Αντίστοιχη απώλεια προκαλείται από το άσθμα και τον διαβήτη, χωρίς να συνυπολογίζονται ο στοματικός καρκίνος και οι στοματοπροσωπικοί τραυματισμοί που θα αύξαναν ακόμα περισσότερο τις απώλειες αυτές. Ορισμένες βασικές επιπτώσεις από την κακή στοματική υγεία στον οργανισμό είναι οι εξής: Η κακοσμία του στόματος, η οποία αποδίδεται στην αποσύνθεση των υπολειμμάτων τροφών που μένουν στα δόντια και στο στόμα. Η κακή αναπνοή μπορεί να οφείλεται και στη γλώσσα, καθώς υπολείμματα μικροβίων μένουν στις βαθιές αυλακώσεις της. Η κακή στοματική υγεία σχετίζεται ακόμη και με παθήσεις, όπως η πνευμονία. Σε άτομα με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό (αμυντικό) σύστημα, η παρουσία μικροβίων στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη. Αλλη μελέτη έχει συσχετίσει την κακή στοματική υγεία με άνοια. Μελετήθηκαν σχεδόν 5.500 άνθρωποι που φιλοξενούνταν σε οίκους ευγηρίας των ΗΠΑ και προέκυψε πως όσοι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους καθημερινά έχουν έως και 65% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σε σύγκριση με όσους τα βουρτσίζουν τρεις φορές την ημέρα. Η κακή στοματική υγεία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση και διαβήτη, κυρίως λόγω της ύπαρξης φλεγμονής. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε διαβητικούς που είχαν παράλληλα περιοδοντίτιδα, είχαν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου όταν σταθεροποιούσαν τη νόσο των δοντιών τους. Οι ασθένειες αυτές προκαλούν απώλεια δοντιών, με σημαντικότερες συνέπειες τις γέφυρες, τις μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες, τον πόνο, την απώλεια ωρών εργασίας και γενικά επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ατόμων. Αναφορές των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζουν το πόσο σημαντική είναι στοματική υγεία ώστε να επιτυγχάνετε συνολικά η καλή υγεία στον άνθρωπο. Μεταξύ των 800 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις χώρες του οικονομικού εμπορίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ευρώπη, χάνονται πάνω από ένα εκατομμύριο «προσαρμοσμένα χρόνια ζωής» λόγω ανικανότητας για εργασία από προβλήματα στοματικής υγείας. Αντίστοιχη απώλεια προκαλείται από το άσθμα και τον διαβήτη, χωρίς να συνυπολογίζονται ο στοματικός καρκίνος και οι στοματοπροσωπικοί τραυματισμοί που θα αύξαναν ακόμα περισσότερο τις απώλειες αυτές. Ορισμένες βασικές επιπτώσεις από την κακή στοματική υγεία στον οργανισμό είναι οι εξής:

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2014/11/me-poies-astheneies-schetizetai-i-stomatiki-ugieini/Οι ασθένειες αυτές προκαλούν απώλεια δοντιών, με σημαντικότερες συνέπειες τις γέφυρες, τις μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες, τον πόνο, την απώλεια ωρών εργασίας και γενικά επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ατόμων. Αναφορές των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζουν το πόσο σημαντική είναι στοματική υγεία ώστε να επιτυγχάνετε συνολικά η καλή υγεία στον άνθρωπο. Μεταξύ των 800 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις χώρες του οικονομικού εμπορίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ευρώπη, χάνονται πάνω από ένα εκατομμύριο «προσαρμοσμένα χρόνια ζωής» λόγω ανικανότητας για εργασία από προβλήματα στοματικής υγείας. Αντίστοιχη απώλεια προκαλείται από το άσθμα και τον διαβήτη, χωρίς να συνυπολογίζονται ο στοματικός καρκίνος και οι στοματοπροσωπικοί τραυματισμοί που θα αύξαναν ακόμα περισσότερο τις απώλειες αυτές. Ορισμένες βασικές επιπτώσεις από την κακή στοματική υγεία στον οργανισμό είναι οι εξής:

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2014/11/me-poies-astheneies-schetizetai-i-stomatiki-ugieini/Οι ασθένειες αυτές προκαλούν απώλεια δοντιών, με σημαντικότερες συνέπειες τις γέφυρες, τις μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες, τον πόνο, την απώλεια ωρών εργασίας και γενικά επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ατόμων. Αναφορές των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζουν το πόσο σημαντική είναι στοματική υγεία ώστε να επιτυγχάνετε συνολικά η καλή υγεία στον άνθρωπο. Μεταξύ των 800 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις χώρες του οικονομικού εμπορίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ευρώπη, χάνονται πάνω από ένα εκατομμύριο «προσαρμοσμένα χρόνια ζωής» λόγω ανικανότητας για εργασία από προβλήματα στοματικής υγείας. Αντίστοιχη απώλεια προκαλείται από το άσθμα και τον διαβήτη, χωρίς να συνυπολογίζονται ο στοματικός καρκίνος και οι στοματοπροσωπικοί τραυματισμοί που θα αύξαναν ακόμα περισσότερο τις απώλειες αυτές. Ορισμένες βασικές επιπτώσεις από την κακή στοματική υγεία στον οργανισμό είναι οι εξής: Η κακοσμία του στόματος, η οποία αποδίδεται στην αποσύνθεση των υπολειμμάτων τροφών που μένουν στα δόντια και στο στόμα. Η κακή αναπνοή μπορεί να οφείλεται και στη γλώσσα, καθώς υπολείμματα μικροβίων μένουν στις βαθιές αυλακώσεις της. Η κακή στοματική υγεία σχετίζεται ακόμη και με παθήσεις, όπως η πνευμονία. Σε άτομα με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό (αμυντικό) σύστημα, η παρουσία μικροβίων στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη. Αλλη μελέτη έχει συσχετίσει την κακή στοματική υγεία με άνοια. Μελετήθηκαν σχεδόν 5.500 άνθρωποι που φιλοξενούνταν σε οίκους ευγηρίας των ΗΠΑ και προέκυψε πως όσοι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους καθημερινά έχουν έως και 65% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σε σύγκριση με όσους τα βουρτσίζουν τρεις φορές την ημέρα. Η κακή στοματική υγεία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση και διαβήτη, κυρίως λόγω της ύπαρξης φλεγμονής. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε διαβητικούς που είχαν παράλληλα περιοδοντίτιδα, είχαν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου όταν σταθεροποιούσαν τη νόσο των δοντιών τους.Οι ασθένειες αυτές προκαλούν απώλεια δοντιών, με σημαντικότερες συνέπειες τις γέφυρες, τις μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες, τον πόνο, την απώλεια ωρών εργασίας και γενικά επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ατόμων. Αναφορές των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζουν το πόσο σημαντική είναι στοματική υγεία ώστε να επιτυγχάνετε συνολικά η καλή υγεία στον άνθρωπο. Μεταξύ των 800 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις χώρες του οικονομικού εμπορίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ευρώπη, χάνονται πάνω από ένα εκατομμύριο «προσαρμοσμένα χρόνια ζωής» λόγω ανικανότητας για εργασία από προβλήματα στοματικής υγείας. Αντίστοιχη απώλεια προκαλείται από το άσθμα και τον διαβήτη, χωρίς να συνυπολογίζονται ο στοματικός καρκίνος και οι στοματοπροσωπικοί τραυματισμοί που θα αύξαναν ακόμα περισσότερο τις απώλειες αυτές. Ορισμένες βασικές επιπτώσεις από την κακή στοματική υγεία στον οργανισμό είναι οι εξής: Η κακοσμία του στόματος, η οποία αποδίδεται στην αποσύνθεση των υπολειμμάτων τροφών που μένουν στα δόντια και στο στόμα. Η κακή αναπνοή μπορεί να οφείλεται και στη γλώσσα, καθώς υπολείμματα μικροβίων μένουν στις βαθιές αυλακώσεις της. Η κακή στοματική υγεία σχετίζεται ακόμη και με παθήσεις, όπως η πνευμονία. Σε άτομα με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό (αμυντικό) σύστημα, η παρουσία μικροβίων στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη. Αλλη μελέτη έχει συσχετίσει την κακή στοματική υγεία με άνοια. Μελετήθηκαν σχεδόν 5.500 άνθρωποι που φιλοξενούνταν σε οίκους ευγηρίας των ΗΠΑ και προέκυψε πως όσοι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους καθημερινά έχουν έως και 65% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σε σύγκριση με όσους τα βουρτσίζουν τρεις φορές την ημέρα. Η κακή στοματική υγεία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση και διαβήτη, κυρίως λόγω της ύπαρξης φλεγμονής. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε διαβητικούς που είχαν παράλληλα περιοδοντίτιδα, είχαν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου όταν σταθεροποιούσαν τη νόσο των δοντιών τους.
Οι ασθένειες αυτές προκαλούν απώλεια δοντιών, με σημαντικότερες συνέπειες τις γέφυρες, τις μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες, τον πόνο, την απώλεια ωρών εργασίας και γενικά επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ατόμων. Αναφορές των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζουν το πόσο σημαντική είναι στοματική υγεία ώστε να επιτυγχάνετε συνολικά η καλή υγεία στον άνθρωπο. Μεταξύ των 800 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις χώρες του οικονομικού εμπορίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ευρώπη, χάνονται πάνω από ένα εκατομμύριο «προσαρμοσμένα χρόνια ζωής» λόγω ανικανότητας για εργασία από προβλήματα στοματικής υγείας. Αντίστοιχη απώλεια προκαλείται από το άσθμα και τον διαβήτη, χωρίς να συνυπολογίζονται ο στοματικός καρκίνος και οι στοματοπροσωπικοί τραυματισμοί που θα αύξαναν ακόμα περισσότερο τις απώλειες αυτές. Ορισμένες βασικές επιπτώσεις από την κακή στοματική υγεία στον οργανισμό είναι οι εξής: Η κακοσμία του στόματος, η οποία αποδίδεται στην αποσύνθεση των υπολειμμάτων τροφών που μένουν στα δόντια και στο στόμα. Η κακή αναπνοή μπορεί να οφείλεται και στη γλώσσα, καθώς υπολείμματα μικροβίων μένουν στις βαθιές αυλακώσεις της. Η κακή στοματική υγεία σχετίζεται ακόμη και με παθήσεις, όπως η πνευμονία. Σε άτομα με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό (αμυντικό) σύστημα, η παρουσία μικροβίων στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη. Αλλη μελέτη έχει συσχετίσει την κακή στοματική υγεία με άνοια. Μελετήθηκαν σχεδόν 5.500 άνθρωποι που φιλοξενούνταν σε οίκους ευγηρίας των ΗΠΑ και προέκυψε πως όσοι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους καθημερινά έχουν έως και 65% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σε σύγκριση με όσους τα βουρτσίζουν τρεις φορές την ημέρα. Η κακή στοματική υγεία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση και διαβήτη, κυρίως λόγω της ύπαρξης φλεγμονής. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε διαβητικούς που είχαν παράλληλα περιοδοντίτιδα, είχαν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου όταν σταθεροποιούσαν τη νόσο των δοντιών τους.

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2014/11/me-poies-astheneies-schetizetai-i-stomatiki-ugieini/
Οι ασθένειες αυτές προκαλούν απώλεια δοντιών, με σημαντικότερες συνέπειες τις γέφυρες, τις μερικές ή ολικές οδοντοστοιχίες, τον πόνο, την απώλεια ωρών εργασίας και γενικά επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των ατόμων. Αναφορές των ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τονίζουν το πόσο σημαντική είναι στοματική υγεία ώστε να επιτυγχάνετε συνολικά η καλή υγεία στον άνθρωπο. Μεταξύ των 800 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις χώρες του οικονομικού εμπορίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ευρώπη, χάνονται πάνω από ένα εκατομμύριο «προσαρμοσμένα χρόνια ζωής» λόγω ανικανότητας για εργασία από προβλήματα στοματικής υγείας. Αντίστοιχη απώλεια προκαλείται από το άσθμα και τον διαβήτη, χωρίς να συνυπολογίζονται ο στοματικός καρκίνος και οι στοματοπροσωπικοί τραυματισμοί που θα αύξαναν ακόμα περισσότερο τις απώλειες αυτές. Ορισμένες βασικές επιπτώσεις από την κακή στοματική υγεία στον οργανισμό είναι οι εξής: Η κακοσμία του στόματος, η οποία αποδίδεται στην αποσύνθεση των υπολειμμάτων τροφών που μένουν στα δόντια και στο στόμα. Η κακή αναπνοή μπορεί να οφείλεται και στη γλώσσα, καθώς υπολείμματα μικροβίων μένουν στις βαθιές αυλακώσεις της. Η κακή στοματική υγεία σχετίζεται ακόμη και με παθήσεις, όπως η πνευμονία. Σε άτομα με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό (αμυντικό) σύστημα, η παρουσία μικροβίων στους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη. Αλλη μελέτη έχει συσχετίσει την κακή στοματική υγεία με άνοια. Μελετήθηκαν σχεδόν 5.500 άνθρωποι που φιλοξενούνταν σε οίκους ευγηρίας των ΗΠΑ και προέκυψε πως όσοι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους καθημερινά έχουν έως και 65% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια, σε σύγκριση με όσους τα βουρτσίζουν τρεις φορές την ημέρα. Η κακή στοματική υγεία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση και διαβήτη, κυρίως λόγω της ύπαρξης φλεγμονής. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε διαβητικούς που είχαν παράλληλα περιοδοντίτιδα, είχαν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου όταν σταθεροποιούσαν τη νόσο των δοντιών τους.

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2014/11/me-poies-astheneies-schetizetai-i-stomatiki-ugieini/