Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2015

Αναγκαία η Παρέμβαση της Πολιτείας για τον έλεγχο του καπνίσματος στην Ελλάδα τόνισε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (Ε.Π.Ε.)

Στο πλαίσιο  συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2015 (31 Μαΐου), η Ε.Π.Ε. τόνισε την ανάγκη παρέμβασης τη Πολιτείας για τον έλεγχο του καπνίσματος. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η εφαρμογή βασικών πολιτικών κατά του καπνίσματος σε συνδυασμό με τον επιστημονικό σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος μπορούν, όχι μόνο να μειώσουν στη χώρα μας το υψηλό φορτίο νοσηρότητας και θνησιμότητας εξαιτίας του καπνίσματος, αλλά να αποτελέσουν και πυλώνα στήριξης της εθνικής οικονομίας. Το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες νοσηρότητας παγκοσμίως και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, το 12% των θανάτων των ενηλίκων ηλικίας άνω των 30 ετών συνδέεται με το κάπνισμα, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με αυτό στο σύνολό τους, υπερβαίνουν τα 6 εκατ. ετησίως. Με το ρυθμό αυτό, κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, το κάπνισμα οδήγησε σε περίπου 100 εκατ. θανάτους, ενώ εάν η υφιστάμενη τάση συνεχιστεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις του. Στην Ελλάδα, περίπου 18,1% των θανάτων σε ενήλικες ηλικίας άνω των 35 ετών, που καταγράφονται το χρόνο, αποδίδονται στο κάπνισμα ενώ συνολικά 19.094 άτομα πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με αυτό κάθε χρόνο. Οι δαπάνες για σχετιζόμενες με το κάπνισμα παθήσεις αναλογούν στο 14,4% της των συνολικών δαπανών υγείας, φτάνοντας περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ ετησίως, ποσό κατά πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο για νοσήματα ή παθήσεις όπως η νοσογόνος παχυσαρκία (1,2 δισ. ευρώ) και ο διαβήτης (2,3δισ. ευρώ). Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το εκτιμώμενο αυτό ποσό δεν περιλαμβάνει άλλες σημαντικές δαπάνες που σχετίζονται με αναπηρία, απώλεια ημερών εργασίας λόγω ασθένειας (DALYs), κόστη από ασθένειες – επιπλοκές εξαιτίας του ενεργητικού καπνίσματος κ.ά.