Διατροφή για αύξηση της γονιμότητας

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες γίνονται για πρώτη φορά μητέρες μετά την ηλικία των 30.

Αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο στρες του σύγχρονου τρόπου ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, την συνυπάρχουσα παχυσαρκία και τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα επιβαρύνει τα αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας και αποτελεί σημαντικό παράγοντα μειωμένης ικανότητας σύλληψης και υπογονιμότητας.

Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όχημα ενίσχυσης της γονιμότητας και σε συνδυασμό με την καθοδήγηση του γυναικολόγου, μπορεί ακόμα και να αντιστρέψει την ωορρηκτική υπογονιμότητα, που ταλαιπωρεί σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί σήμερα. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να μείνετε έγκυος, λοιπόν, ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε τις παρακάτω διατροφικές συμβουλές.

Αποφύγετε τα trans λιπαρά: Τα λιπαρά αυτά βρίσκονται στα περισσότερα τηγανητά φαγητά του εμπορίου, τις υδρογονωμένες μαργαρίνες και τα τρόφιμα που έχουν φτιαχτεί με αυτές (πχ. σφολιατοειδή και λοιπά προϊόντα φούρνου, κέικ, παγωτά κλπ).  Εντοπίστε τα τρόφιμα που τα περιέχουν, διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Καλύτερα να αποφύγετε όποιο τρόφιμο αναγράφει τη λέξη «μερικώς υδρογονωμένο έλαιο»!

Καταναλώστε περισσότερα ακόρεστα έλαια: Τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά βελτιώνουν τη δραστικότητα της ινσουλίνης και περιορίζουν τη συστηματική αντίδραση φλεγμονής στο σώμα, δραστηριότητες που επιβαρύνονται σημαντικά από το στρες και είναι διαταραγμένες στην περίπτωση της υπογονιμότητας. Καλές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών στη διατροφή είναι  το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο, ενώ πολυακόρεστων ο  σολομός, οι σαρδέλες και γενικά όλα τα λιπαρά ψάρια.

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φυτική πρωτεΐνη: Η φυτική πρωτεΐνη των οσπρίων έχει φανεί σε πολυάριθμες μελέτες ότι επηρεάζει θετικά τη γονιμότητα των γυναικών, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε συστατικά που ενισχύουν την παραγωγή και μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων. Καταναλώστε φασόλια, μπιζέλια, γίγαντες ή τόφου, τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Επιλέξτε «αργούς» υδατάνθρακες: Επιλέγοντας υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες, που χωνεύονται αργά από τον οργανισμό, όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα και τα όσπρια, αντί για υδατάνθρακες που χωνεύονται εύκολα, ο οργανισμός μπορεί να ελέγξει πιο εύκολα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βοηθά τη γονιμότητα.

Κάντε το όπως ο Ποπάι! Ο φυτικός ή μη αιμικός σίδηρος, που περιέχεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, στο σπανάκι, στα όσπρια, στις κολοκύθες και στα παντζάρια, φαίνεται πως ενισχύει τη γονιμότητα. Στοχεύστε λοιπόν στην κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων σε καθημερινή βάση.

Πιείτε το.. στην υγεία σας! Το καλύτερο ποτό για να διατηρείτε το σώμα σας καλά ενυδατωμένο είναι το νερό. Όμως, ο καφές, το τσάι, τα light αναψυκτικά και οι χυμοί μπορούν εξίσου να σας ενυδατώσουν.

Πάρτε πολυβιταμίνες: Η λήψη επιπλέον φυλλικού οξέος (400 μικρογραμμάρια ημερησίως) πριν μείνετε έγκυος μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα!

Ελέγξτε το βάρος σας: Το υπερβολικό ή το ελλιπές βάρος μπορούν να διαταράξουν τον φυσιολογικό έμμηνο κύκλο ή δημιουργήσουν πρόβλημα στην ωορρηξία. Ο καλύτερος δείκτης μάζας σώματος για τη γονιμότητα είναι από 20 έως 24. Φροντίστε, λοιπόν, το βάρος σας, ώστε ο δικός σας ΔΜΣ να είναι εντός αυτών των ορίων.

Άσκηση: Αν δεν ασκήστε αρκετά και ο ΔΜΣ σας είναι εκτός των ενδεδειγμένων ορίων, ίσως έχει έρθει η ώρα να βάλετε τη γυμναστική για τα καλά στη ζωή σας και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Μην το παρακάνετε όμως. Η υπερβολική κόπωση, ειδικά αν είστε πολύ αδύνατη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον κύκλο σας.

Συμπερασματικά λοιπόν, εντάσσοντας τις παραπάνω οδηγίες στην καθημερινή σας ρουτίνα βοηθάτε το σώμα σας να προετοιμαστεί για τη στιγμή της σύλληψης, εφοδιάζοντάς το με όλα τα συστατικά, που του είναι απαραίτητα για να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενός υγιούς μωρού. Πρέπει να διευκρινιστεί, ωστόσο, ότι οι παραπάνω οδηγίες δεν δύνανται να διορθώσουν οργανικά προβλήματα, όπως βουλωμένες σάλπιγγες, και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις απαραίτητες συμβουλές του γυναικολόγου.

Πηγή: www.nutrimed.gr